Bucantini med het tomatsås.


Här kommer en gammal klassiker. Pasta med tomatsås. Så enkelt, och med rätt kryddning: så gott! Det här är garanterat den rätt jag och min sambo har ätit mest av sen vi flyttade från våra föräldrar och flyttade ihop. Vi åt detta med bucantini, den sorten som är som spagetti men tjockare och med ett hålrum i mitten. Gillar egentligen hederlig spagetti liiite mer, men om en vill prova något annat så kan ju bucantini vara kul.
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1-2 morötter eller champinjoner
2-3 msk sambal oelek
500-600 gram tomatkross
2 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
Örtsalt och massor med peppar
Torkade örter i form av exempelvis dragon, basilika och timjan
Valfri pasta!
Börja med löken. Hacka en gul lök, häll lite olivolja i en kastrull och häv ner löken. Pressa i 2-3 vitlöksklyftor, tomatpuré och sambal oelek och fräs en stund tills löken blivit mjuk.
Skala och riv moroten/morötterna eller hacka champinjonerna. Blanda i morötterna/champinjonerna i löken. Stek en stund. Häll i tomatkross. Jag brukar göra så att jag först tar i ett paket, rör om och bestämmer sedan om det behövs mer. Det ska ju bli bra konsistens och lagom mycket tomat i förhållande till lök och morot/champinjoner och sådär.
Blanda i buljongtärningar och krydda med salt, peppar och örtsalt. Sätt på lock på kastrullen och låt nu koka så lång stund som möjligt! Rör om då och då.
Dags att börja koka pasta. När pastan nästan är klar så blanda i örterna i tomatsåsen. Rör om och smaka av, salta och peppra eventuellt lite till eller tillsätt mer örter. Klart! Riv ost och ät!
Tortillabröd med räkor, tomater, majs, rödlök och avokado.


Detta är en lite annan variant på tacos om en råkar ha tröttnat på vanlig svennetacos, eller bara vill prova något annat. Detta kändes dessutom fräschare än tacos, gick ganska snabbt att laga och var så himlahimla gott. I alla fall för en räkfantast som mig. Dock skulle det eventuellt behövas något extra för att göra det lite matigare. Fajitakryddad quorn kanske? Men det får bli en senare process, tills dess duger detta lite enklare ganska fint, en får väl äta några fler wraps bara.
Tortillabröd (vi valde den gulare varianten med majs)
Räkor
Tomater
Rödlök
Majs
Avokado
Créme fraiche
Vitlök
Salt och peppar
Finhacka löken och blanda med räkor, majs och hackad tomat. Salta och peppra. Mosa avokadon och blanda med créme fraiche, vitlök och kryddor. Klart slut! Ät i tortillabröd.
Paj med makrill, oliver och sparris.

Den här pajen skulle jag rekomendera till den som gillar makrill, och inte den som är som mig, som kanske hänger upp sig på att det luktar lite väl likt kattmat. Men jag försöker lära mig, då min sambo är väldigt mycket för makrill och tonfisk. Och det går framåt, den här pajen tyckte jag blev väldigt god. Hela detta pajrecept kan jag dock inte ta på mig att ha kommit på själv, utan det är en kreation skapad ur min sambos hjärna. Min sambo och jag är förövrigt ett utmärkt paj-team. Jag gör deg, han trycker ut den i formen så att den blir tunn och bra, sedan fixar vi fyllning och resten tillsammans. Älskar att laga mat ihop med honom ♥. Med en god sallad till blir det en utmärkt middag tycker jag. Receptet på pajdeg är från ica.se.
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
3 ägg
2,5 dl mjölk
3 dl ost
Salt och svartpepparTre burkar makrill i tomatsås
En burk grön sparris
En burk gröna oliver utan kärnor
Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter. Rör ihop ägg, mjölk, ost och kryddor till äggstanningen. När pajdegen och äggstanningen är klar är det bara att lägga ett lager makrill med tomatsås i botten på pajen. Lägg sparris uppepå och sedan oliverna. Häll över äggstanningen och salta och peppra lite uppepå. Grädda i ugnen i 25-30 minuter. Klart!
Ostfyllda paprikor med klyftpotatis och guacamole.


Alltså den här maträtten. Affjgfgbmdsfgjkhgs så god!! Faktiskt en rätt jag kommit på ganska mycket själv också. Inte för att fyllda paprikor och klyftpotatis är särskilt extraordinärt egentligen, men ändå, inte alla som snickrat ihop ett alldeles eget recept som detta. Guacamolen i den här anrättningen behövs egentligen inte, den är mest adderad för att jag och min sambo är sådana avokadoälskare och gärna äter för mycket avokado än för lite (det enda som stoppar oss är priset på avokado!). Men hursomhelst, gillar en avokado så är det ändå en kul grej att dippa potatisen i. Annars fungerar ostfyllningen lite som en sås också, så det blir kanske liiite som kaka på kaka. Dock skulle jag tipsa om sallad till den här maträtten, det har vi haft vid övriga tillfällen men just när dessa bilderna togs kanske vi blev lite väl ivriga i att ha guacamole till att vi glömde salladen.
Potatis + torkad timjan, basilika, örtsalt, svartpeppar och olivolja
2 röda paprikor
150 g philadelphia
125 g keso
Valfri ost
Örtsalt, svartpeppar, basilika igen
1 till vitlöksklyfta
2-3 msk pesto
Sallad till servering
Eller guacamole, 1 avokado, créme fraiche, vitlök och kryddor
Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor. Ringla olivolja i en ugnssäker form, häv ner potatisen och krydda mycket. Sedan in i ugnen. Glöm inte blanda om då och då och ta ut när de är tillräckligt mjuka.
Dags att börja med paprikorna! Tag två, dela på längden och kärna ur. För att göra röran som ska agera fyllning så blandas 150 gram philadelphia med 125 gram keso och riven ost. Jag tog herrgårdsost men vilken ost som helst som är god funkar säkert. Krydda med örtsalt, svartpeppar och torkad basilika. Pressa i en vitlöksklyfta och rör ner några skedar pesto, kanske 2-3 matskedar. Smaka av och om det smakar utmärkt så är det klart! Annars krydda lite till. Fyll paprikorna med färskoströran. Ringla lite olivolja i botten på en ugnssäker form och lägg i de fyllda paprikorna. Ställ sedan in i ugnen bredvid potatisen. Grädda i ungefär 30 minuter. Därefter börjar de få färg så då är det bra att hålla extra koll så de inte bränns vid.
Klart slut. Ät med sallad eller guacamole!
Fisksoppa med kokosmjölk, citron, curry och grönsaker.


Det här blev en så himla gooood fisksoppa, som eventuellt kanske är en gryta egentligen? Men ni vet sådär god att en bara: wow, har verkligen jag lagat det här? Och inte kan låta bli att mmmm:a under tiden en äter. Min sambo tyckte den var lite väl stark av mycket curry men han kunde ändå inte sluta äta. Receptet kommer härifrån men jag ändrat en del utifrån vad som fanns hemma och vad jag gillar och så adderade jag en fuskisaioli på créme fraiche, vilket verkligen blev pricken över i:et.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
Knappt 1 msk curry
2 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk
3 dl mjölk
4 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk hummerfond
2-3 msk pressad citron
400 g vit fiskfilé
150 g sockerärter
15 körsbärstomater
Örtsalt och svartpeppar
Créme fraiche och vitlök
Hacka löken och fräs i olivolja med pressad vitlök. Lägg sedan i curryn, hummerfond och tomatpurén och fräs lite till. Hacka champinjonerna i lagom stora bitar och låt dem fräsa med en stund. Häll på kokosmjölk, vatten och citron och låt detta koka ganska länge. Under den här tiden kan du röra ihop créme fraiche med vitlök, örtsalt och svartpeppar till en fuskaioli, smaka av tills den är perfekt. Tärna fisken och skär sockerärterna och tomaterna i halvor. Sänk värmen på plattan och lägg i fisken, sockerärterna och körsbärstomaterna. Låt soppan sjuda i ca 5 minuter, tills fisktärningarna är fasta. Smaka av, krydda och voila, klart.
Egg in the basket.

Det här kan vid första anblicken se ut som helt vanligt rostbröd med avokado och körsbärtomater, men det här är så mycket mer. Nämligen egg in the basket! Det är en kul och god grej att laga till frukost tycker jag. Receptet har jag hittat på bloggen Niotillfem och innehåller egentligen bara: bröd och ägg, så det är inte så avancerat. Perfekt för en lite roligare helgfrukost.
Ta två skivor rostbröd och gör hål i mitten, med hjälp av något litet glas eller så, tänk på att inte göra det för litet bara, för då rinner ägget ut och stannar inte i hålet. Sedan är det bara att smälta ganska mycket smör i en stekpanna, steka brödet snabbt på båda sidor och knäcka äggen i hålen. Stek och krydda med örtsalt och svartpeppar. Jag tycker det är godast att steka en stund så att gulan inte är helt rinnig, men det är ju bara att göra precis som en själv föredrar.
Ät med förslagsvis avokado och körsbärstomater, och avnjut en god kopp kaffe till. Tacohej.
Första inlägget!
Hej! Det blir inga foton till det första inlägget, tråkigt nog. Dels har jag lånat ut mitt favoritobjektiv, som jag snällt ska be om att få tillbaka. Till en början kommer jag därför bara fota med mobilen, men sedan med både systemisen och mobilen tänker jag. Det här kommer bli något toppenfint, en trivsam plats hoppas jag. Tacohej.